duminică, 27 ianuarie 2019

Infiintare ONG Asociatia Building Hopes (2018)



In 2018, eu si Alexandra, studenta mea, am realizat ca avem un vis comun: crearea unui ONG. In timp ce stateam de vorba cu o alta studenta a mea, Anca, in drum spre Olimpiada Nationala a Economistilor in Formare, am realizat ca si ea este pe aceeasi lungime de unde si, cum pentru un ONG, iti trebuie minim 3 membri, am zis ca asta e! 

Am cautat pe net diverse informatii, dar tot la fata locului te lamuresti si fiecare experienta este diferita. O sa povestim aici ce si cum, ca poate mai foloseste si altcuiva. 

1.     Sa stabilesti membrii fondatori, sa va intalniti si sa stabiliti obiectul de activitate si 3 variante de nume pentru ONG-ul vostru. Am inceput aceasta etapa prin august 2018. 

2.     Sa rezervati denumirea ONG-ului. Intrati pe Ministerul de Justitie si descarcati cererea pentru rezervarea denumirii. Tot acolo pe site gasiti si lista ONG-urilor din Romania pe care e bine s-o consultati ca sa vedeti daca exista deja un ONG cu acel nume. Cererea se trimite prin posta pe adresa Ministerului de Justitie, impreuna cu dovada platii. Taxa se plateste la Trezorerie. Nu uitati sa faceti o copie si sa puneti cererea la posta cu confirmare de primire (inca vreo 6-7 lei). Oricare dintre membri poate face acest lucru. Am trimis pe la mijlocul lui august si a venit in septembrie, la cca o luna. 

3.     Sa stabiliti unde sa fie sediul asociatiei. Poate fi acasa la unul dintre membri, caz in care e nevoie sa faceti un contract de comodat. Aveti nevoie de actul de proprietate. Pregatiti contractul de comodat si mergeti sa il autentificati la un avocat (e mai ieftin decat la notar). In cazul in care sediul ONG-ului isi va avea locatia intr-un imobil situat la bloc, aveti nevoie de acordul vecinilor, pentru a va desfasura activitatea. Pentru a evita sa va impotmoliti la acest pas, cautati sa situati sediul intr-un imobil situat la casa, pentru care nu va fi nevoie si de acordul altor persoane. In cazul nostru, unul dintre membri fondatori are resedinta si domiciliul la casa. Contractul de comodat si actul de proprietate, trebuie insotite astfel si de un extras de Carte Funciara, pentru a face dovada situarii imobilului.

4. Intocmirea actului constitutiv si statutului. Sunt foarte multe modele pe net, puteti sa adaptati in functie de obiectivul vostru. Dupa ce le-ati intocmit, trebuie autentificate la avocat. Sa faceti minim 3 exemplare pt voi (2 la judecatorie, unul ramane la ONG) si daca vrea si avocatul, inca unul pentru el. Aici, preturile difera, dar, poate din vorba in vorba, cineva e dispus sa va ajute cu un tarif preferential. 

In orice caz, pastrati copii dupa tot ceea ce ati platit in perioada constituirii ONG-ului pentru a le inregistra in contabilitate ulterior. 

Punctele 3 si 4 se fac aproximativ simultan, dar dupa ce ati primit raspuns cu rezervarea denumirii de la Ministerul Justitiei. A durat cam o luna la noi, cu termen de constituire in 5 luni, altfel se pierde rezervarea. Voi puteti lucra la act si statut si doar completati denumirea ulterior. 

5. Obtinerea cazierului fiscal de catre fiecare dintre membri. Fiecare trebuie sa mearga cu o copie CI. Cererea se gaseste la ghiseul ANAF si este gratuita. Completati aceasta cerere cu datele voastre si mergeti cu ea la Registratura, pentru a fi avizata. De acolo, va intoarceti la ghiseu, unde se redacteaza si vi se elibereaza pe loc, fara sa platiti nicio taxa. In functie de zona unde depuneti cererea, procedura poate sa difere. Intrebati, pentru siguranta, functionarul de la ghiseu. Are valabilitate 30 zile, deci trebuie sa fie valabile cand depuneti dosarul la judecatorie. De aceea, este indicat sa le luati cat mai aproape de momentul depunerii dosarului. Se depun in original la dosar, dar sa faceti copii. 

6. Depunerea patrimoniului initial la o banca. Nu toate bancile accepta depunerea patrimoniului initial, multe vor doar constituirea de cont curent dupa ce te-ai infiintat ca ONG. Singura banca pe care am identificat-o ca nu are comisioane pt ONG-uri la administrare este BCR. Noi am constituit patrimoniul initial (minim 200 lei pentru asociatii) la o alta banca. Au cerut copii dupa statut, act, caziere, CI (posibil sa varieze cerintele de la banca la banca). Era necesara prezenta tuturor membrilor (nu neaparat simultan, dar pentru actualizare date), dar depunerea s-a facut pe numele presedintelui si al asociatiei. Documentul cu depunerea se va depune la dosarul de la judecatorie (original). 

7. Plata taxei judiciare de timbru in valoare de 100 lei se achita in functie de sediul ONG-ului. E bine sa fie unul dintre membri (cel la care este sediul) trecut pe chitanta. Aceasta trebuie depusa la dosar in original, dar sa faceti copii. Acest pas nu este neaparat dupa 5 si 6, poate fi si inainte, dar dupa ce stiti oricum ca denumirea este rezervata, ca sa nu platiti degeaba taxa. 

8. Depunerea dosarului la judecatorie. Urmariti programul judecatoriei pe site si depuneti dosarul la grefierul de serviciu (mai intrebati la fata locului, poate difera de la judet la judet).

Dosarul include: 
A.   Cerere de inscriere in vederea dobandirii personalitatii juridice. Am cautat pe site-ul judecatoriei, pe la copy shop-uri (acolo ne-au trimis de la judecatorie). Pana la urma, Alexandra si Sfantul Google au dat de ea. Am tiparit, completat si am sperat ca e bine. Pe cerere apare si un timbru judiciar care nu e necesar. Pe cerere, la persoana imputernicita, treceti presedintele asociatiei. 

B. Taxa judiciara de timbru de 100 lei (original, dar pastrati copie). 

C. Actul constitutiv si statutul, 2 exemplare in original. 

D. Dovada patrimoniului de 200 lei (copie). 

E. Dovada disponibilitatii denumirii de la Min. Justitiei (original, pastrati copie).

F. Dovada sediului: copii contract comodat, act de proprietate, extras de CF.

G: Cazierele fiscale ale membrilor, in original. 

9. Obtinerea hotararii definitive si a certificatului de inscriere in registrul asociatiilor si fundatiilor.

Dupa depunere, grefierul va da numarul de dosar pe care il puteti verifica pe portal.just.ro. In doua zile, a aparut online si s-a stabilit sedinta la 8 zile de la depunere. Am incercat noi sa fim prezenti, dar fiind multa lume, am plecat. Depunerea dosarului s-a facut pe 6 noiembrie. Pe 16 noiembrie, aparuse hotararea online, dar trebuia sa asteptam la sediu comunicarea. Nu a venit la sediu, a venit la adresa presedintelui pe 22, data plicului. Trebuie numarate 5 zile de la data de pe plic, in cazul nostru 22 (23-27 noiembrie). Daca nu se face apel si nu prea are cine, a doua zi dupa aceste zile, adica pe 28, puteti merge sa platiti taxa de 5 lei pentru un exemplar din hotararea judecatoreasca. Daca vreti mai multe copii, platiti pentru fiecare. Se completeaza o cerere pentru eliberare hotarari si certificate (am gasit la copy shop-ul din Judecatorie). Daca sunteti inspirati, faceti copie dupa chitante, ca sa ii treceti pe cheltuieli de infiintare. Originalul chitantei si cererea se depun la registratura (in Dolj, intre 9-13). De acolo, va spune cand sa veniti si unde pentru hotarare. La noi a durat cam o saptamana.

Tot atunci, intrebati si de certificatul de inscriere in registrul asociatiilor si fundatiilor. Nu am platit si s-a eliberat in cateva minute, in functie de timpul celui care se ocupa cu scrierea lui. Este mai mult o anexa in care se trece data hotararii definitive si nr din
registru. Trebuie sa aveti grija sa il pastrati cu sfintenie, va fi destul de dificil sa obtineti altul in caz de pierdere sau distrugere.

Chitanta a fost pe numele presedintelui, iar la ridicare hotarare si certificat, trebuie sa spuneti nr dosarului, deci sa il stiti. 

Intre 6 noiembrie, data depunerii dosarului, si 04 decembrie, data hotararii definitive, a trecut exact o luna, ceea ce apreciez ca fiind incurajator. 

10. Urmatorul pas este sa mergeti la ANAF pentru codul unic de inregistrare. Nu trebuie sa treaca mai mult de 30 de zile de la infiintare. Pentru a fi in termen, am mers pe 14 decembrie cu formularul 010 completat (gasiti aici, cu explicatii cu tot). M-a ajutat si acest model. Va trebuie in 2 exemplare, pt ca unul va ramane la voi. 

Dosarul ANAF include: formularul 010 in 2 exemplare, copii dupa act constitutiv, statut, contractul de comodat, actul de proprietate, hotararea definitiva, certificatul de inscriere in registrul asociatiilor. E bine sa aveti si originalele daca vrea sa se uite peste. Nu costa nimic, se poate da aproximativ pe loc sau daca nu merge aplicatia lor, cum a fost la noi, a doua zi. 

In formularul 010 nu am trecut nici angajati, nici contabil. Daca unul dintre membri are studii economice poate tine el/ea contabilitatea. 

11. Urmatorul si ultimul pas este deschiderea contului la banca, de preferat una fara comisioane, cum este BCR. Daca patrimoniul initial este la alta banca, cereti inchiderea contului, retragerea banilor si un extras de cont pentru inregistrarea in contabilitate. In acest moment, cei 200 lei se considera bani in casa, pe care ii puteti folosi pentru primele activitati. La inchidere, au cerut copie hotarare definitiva, certificat CUI si certificat de inscriere in registrul asociatiilor. 

La banca unde deschideti, e nevoie de diferite acte, care pot varia in functie de politica bancii. Sa aveti copii CI ale tuturor membrilor fondatori, copie act, statut, hotarare judecatoreasca, certificat CUI si inregistrare in registrul asociatiilor. E indicat sa spuneti la banca ce persoane pot fi trecute pe cont pentru a evita ca doar presedintele sa faca acest lucru. Am intrebat si nu costa nimic la BCR. In pachetul gratuit intra contul curent, Internet Banking si cardul atasat. Singurele costuri ar fi emiterea cardului (15 lei) si la retragerea de numerar, deci e de preferat sa se plateasca prin card unde este nevoie si se poate. 

Pot spune ca institutiile statului s-au miscat repede, chiar daca e ceva alergatura. Daca ai membri pe care te poti baza, sarcinile pot fi impartite in asa fel incat sa rezolvati totul mai repede si sa nu para asa stresant. Consider ca formularele necesare la judecatorie ar trebuie postate pe site-ul judecatoriei sau sa se puna gratuit la dispozitie. Aici mi s-a parut stresant, dar de miscat, s-au miscat repede. Apreciez amabilitatea si rapiditatea functionarilor de la ANAF. 

Si nu in cele din urma, le multumesc fetelor, Anca si Alexa, pentru sprijinul lor. Impreuna, am reusit! Avem un ONG si speram sa dam ceva comunitatii! Ne gasiti pe pagina de Facebook - https://www.facebook.com/asociatiabuildinghopes



Dati-ne un like daca vreti sa ne sprijiniti si sa fiti la curent cu proiectele noastre! 

Cum puteti sa ne ajutati ?
1.     Completand formularul 230 prin care donati 2% din impozitul pe venit, care, altfel, ar merge la stat. Acesta poate fi depus personal sau prin posta la sediul ANAF. Daca sunteti din Craiova, il putem depune noi.
2.     Am listat primul nostru proiect pe Bursa Binelui, o platforma online pentru donatii, unde puteti dona minim 5 lei si nu platiti niciun comision. Puteti citi despre primul nostru proiect aici.
3.     Un share la proiectul de pe Bursa Binelui.

Multumim !


2 comentarii:

  1. 5 exemplare din actul constitutiv. Patrimoniul e mai mare de 200 lei. Se poate autentifica la arhiva judecatoriei in acest caz, nu se mai plateste onorariul avocatului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a schimbat minimul pt patrimoniul initial. Este 200 lei. Legat de actul constitutiv, nu am vazut necesar sa avem mai mult de 3.

      Ștergere